Vplyv účtovných dokladov na údaje firmy

Hoci názov znie dosť nudne, mnohým podnikateľom chcem vysvetliť základné veci okolo účtovníctva. Napr. prečo sú účtovníci takí otravní každý mesiac a chcú napr. bankový výpis?

Bežná predstava podnikateľa, čo má dať v “bežnej” agende účtovníkovi, je: hlavne faktúry a bločky, a najmä všetko “čo platí”. Áno, faktúry, bločky sú ozaj podstatné, keďže tvoria podstatu Výsledku hospodárenia / VH/ firmy. Zďaleka to ale neznamená, že čo zaplatí, je náklad – nie tomuto sa ale chcem venovať v tomto článku. Pravdou však je, že tento typ dokladov tvoria základ biznisu firiem, sú to podstatné doklady.

Často sa ale stáva, že podnikatelia akosi odignorujú úlohu bankových výpisov. veď to nemá vplyv na DPH, VH…tak na čo to dávať? Stačí raz polročne, či dokonca ročne, nie? Podnikateľ však chce rozširovať biznis, chce brať leasing či úver a banka potrebuje už dnes vyplnený ich formulár. Účtovník, rýchlo, kde si ?!  Kedysi síce otravoval s akýmsi výpisom, ale ja ani neviem, či mi chodí a či chodí fyzicky alebo mailom…a ak mailom, joj, aké je heslo na otvorenie??? A zrazu problém, lebo banka “kričí”, že som neuhradil faktúry a zároveň mne neuhradili odberatelia. ale ako to? Veď ja mám peniaze na účte a nikomu nedlžím…! A je to tu…je to na neuverenie, ale účtovník ozaj nemá čarovnú guľu a ani si dokonca nedokáže domyslieť, že predsa ja mám všetko vysporiadané! Nuž čo, tak rýchlo, kde sú výpisy??? A účtovník, do zajtra stíhaš zaúčtovať výpisy za polroka?

A banka kričí, že nemám žiaden majetok. Ako to? Veď mám auto, ktoré využívam na podnikanie! Jaaaj, zabudol som dať doklady o kúpe auta, poistke…tuším zas ten účtovník kedysi s tým aj otravoval, ale kto to má čítať??? Je to dlhé a nechce sa mi to hľadať.

 

Takže takýto je asi význam jednotlivých účtovných, či daňových dokladov v praxi.

A už len perla na záver: sú typy podnikateľov, ktorí donesú agendu raz za rok, obyčajne to začína okolo januára nasledujúceho roka, keď sa blíži termín daňového priznania. Aké je to ale prekvapenie, ak – nebodaj, sa zistí, že to s fakturáciami “trochu prehnali” a obrat na DPH – 49.700 EUR, dosiahli v polke roka…radšej ani nemyslieť na takúto situáciu:)

 

Takže aby som zhrnul:

  • faktúry, bloky – vplyv zisk/strata
  • banka – vplyv pohľadávky, záväzky, úver v banke
  • majetok, zásoby – vplyv zisk/strata aj pohľad na majetok firmy

Ján Králik

riaditeľ spoločnosti JK TAX, s.r.o.
Telefón: +421 907 707062
Email: kontakt@spracovanieuctovnictva.com
Ak potrebujete profesionálne služby v oblasti vedenia účtovnictva,
tak ma neváhajte kontaktovať.

Kontakt

Príspevok bol vložený Blog a označený , , , , , , , . Vytvorte záložku pre trvalý odkaz.