Cena účtovníctva – eshopy.

V tomto článku sa mienim venovať špeciálne tvorbe ceny za vedenie účtovníctva eshopov. Priznám sa, že veľkú väčšinu mojej klientely tvoria klienti z Bratislavy, ale niečo podobné platí aj pre eshopy z mimo Bratislavy.

Mojou prioritou je najmä napomáhať rozvoju podnikania, z tohto pohľadu je dôležité sa vžiť do postavenia novo vzniknutého eshopu a jeho spôsobu “robenia biznisu”. Zaujímajú ma procesy spojené s účtovníctvom. Je veľmi pravdepodobné, že väčšina klientov v prípade predaja tovarov cez eshop bude z celého Slovenska. Automaticky tým odpadá možnosť používania len elektronickej registračnej pokladne. Totiž, ERP / “registračka” / sa používa v prípade úhrady tovaru v hotovosti. Čomu v tomto prípade tak nebude, z mojich skúseností najčastejší spôsob úhrady tovaru je buď cez dobierku alebo formou úhrady vopred, na účet.

A tu vzniká zásadný problém: na každú prijatú platbu je potrebné vystaviť faktúru. Ak je napr. 300 predajov za mesiac, je veľmi reálna nutnosť vystaviť aj 300 faktúr mesačne. Každá faktúra musí byť uhradená. A tu pozrime na počet už teraz kalkulovaných účtovných zápisov: 300 faktúr, 300 pohybov na banke = 600 účtovných zápisov. Pri podpriemernej cene za účtovný zápis je už teraz cena za mesačné vedenie účtovníctva cca 250 zápisov. A to nemáme prijaté faktúry, pokladňu, daň z príjmu, účtovnú závierku…

Samozrejme, eshopy sú si vedomé tohto problému. Preto mnohé už vopred hľadajú spôsoby, ako automaticky naimportovať faktúry do účtovného systému. Zvyčajne sa využívajú formáty xml. Toto si každý, kto chce prevádzkovať eshop prostredníctvom sro, musí uvedomiť. Tento problém ho určite čaká…

Posledným tipom, ktorým by som rád prispel, je výber banky. Je veľmi pravdepodobné, že eshop bude mať veľký počet pohybov na účte. Jednoznačne najvýhodnejšia ponuka pre tento typ biznisu je česká FIO banka.

A to by už bolo na teraz všetko. Ďakujem za trpezlivosť a sledujte môj blog, ďalšie články budú nasledovať…

Ján Králik

riaditeľ spoločnosti JK TAX, s.r.o.
Telefón: +421 907 707062
Email: kontakt@spracovanieuctovnictva.com
Ak potrebujete profesionálne služby v oblasti vedenia účtovnictva,
tak ma neváhajte kontaktovať.

Kontakt

Príspevok bol vložený Blog a označený , , , , . Vytvorte záložku pre trvalý odkaz.